Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

02 julij 2011

Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

Današnje jutro se je pričelo izredno mrzlo in človek bi mislil, da je že skoraj pod ničlo. Ko smo se ustavili še na kavi, pa smo skoraj zmrznili za mizo. Da, v Kranju je bilo 11°C, na Krasu pa tri stopinje več, vendar pa je svoje doprinesla še rahlja burja. Kljub vsemu pa je izza gora sijalo toplo sonce, ki je obljubljajo veliko, dan pa je prinesel še več.

Bili smo na poti v majhno kraško vas Pliskovica, ki naj bi nosila ime po pliski, beli pastirici. Vas ima dobrih 100 hiš in okoli 220 prebivalcev, obdajajo pa jo prostrani vinogradi, v katerih zori grozdje, iz katerega pridelujejo teran. Sredi te majhne vasi je prečudovit Mladinski hotel, ki je urejen v stari kraški domačiji, ki je tudi kulturni spomenik. Kraška domačija obsega hišo (stanovanjski del) in skedenj (gospodarsko poslopje), kjer je včasih bila štala ali hlev za živino ter shramba za seno in kmetijske pridelke, ki jih je družina pridelala na svojih njivah. Okoli hiše je veliko ograjeno dvorišče ali borjač, ki je bilo včasih njivska površina, danes pa je v njem urejen tudi majhen nasad sivke. Naša današnja naloga je bila, da skupaj z gosti požanjemo sivko in iz nje naredimo lične butarice in pridelamo tudi nekaj eteričnega olja in hidrolata sivke. Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Za konec naj dodam samo še to, da smo v dveh destilacijah v našem 10l premium alembiku z vratom pridelali kar 2l hidrolata in približno 10ml eteričnega olja.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →

Kokosov namaz z medom

29 januar 2017

Kokosovo olje ni le zdravo, temveč tudi izredno okusno. Zato ga veliko ljudi uporablja tudi kot nadomestek maslu, pa naj bo to kot namaz ali kot del recepta za pomake, premaze in polnila tort. Zato smo tokrat pripravili okusen recept za prečudovit kokosov namaz.

Nadaljuj z branjem →