Brezplačna dostava za vsa naročila nad 29,00€

Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

02 julij 2011

Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

Današnje jutro se je pričelo izredno mrzlo in človek bi mislil, da je že skoraj pod ničlo. Ko smo se ustavili še na kavi, pa smo skoraj zmrznili za mizo. Da, v Kranju je bilo 11°C, na Krasu pa tri stopinje več, vendar pa je svoje doprinesla še rahlja burja. Kljub vsemu pa je izza gora sijalo toplo sonce, ki je obljubljajo veliko, dan pa je prinesel še več.

Bili smo na poti v majhno kraško vas Pliskovica, ki naj bi nosila ime po pliski, beli pastirici. Vas ima dobrih 100 hiš in okoli 220 prebivalcev, obdajajo pa jo prostrani vinogradi, v katerih zori grozdje, iz katerega pridelujejo teran. Sredi te majhne vasi je prečudovit Mladinski hotel, ki je urejen v stari kraški domačiji, ki je tudi kulturni spomenik. Kraška domačija obsega hišo (stanovanjski del) in skedenj (gospodarsko poslopje), kjer je včasih bila štala ali hlev za živino ter shramba za seno in kmetijske pridelke, ki jih je družina pridelala na svojih njivah. Okoli hiše je veliko ograjeno dvorišče ali borjač, ki je bilo včasih njivska površina, danes pa je v njem urejen tudi majhen nasad sivke. Naša današnja naloga je bila, da skupaj z gosti požanjemo sivko in iz nje naredimo lične butarice in pridelamo tudi nekaj eteričnega olja in hidrolata sivke. Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Za konec naj dodam samo še to, da smo v dveh destilacijah v našem 10l premium alembiku z vratom pridelali kar 2l hidrolata in približno 10ml eteričnega olja.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →