Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

02 julij 2011

Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

Današnje jutro se je pričelo izredno mrzlo in človek bi mislil, da je že skoraj pod ničlo. Ko smo se ustavili še na kavi, pa smo skoraj zmrznili za mizo. Da, v Kranju je bilo 11°C, na Krasu pa tri stopinje več, vendar pa je svoje doprinesla še rahlja burja. Kljub vsemu pa je izza gora sijalo toplo sonce, ki je obljubljajo veliko, dan pa je prinesel še več.

Bili smo na poti v majhno kraško vas Pliskovica, ki naj bi nosila ime po pliski, beli pastirici. Vas ima dobrih 100 hiš in okoli 220 prebivalcev, obdajajo pa jo prostrani vinogradi, v katerih zori grozdje, iz katerega pridelujejo teran. Sredi te majhne vasi je prečudovit Mladinski hotel, ki je urejen v stari kraški domačiji, ki je tudi kulturni spomenik. Kraška domačija obsega hišo (stanovanjski del) in skedenj (gospodarsko poslopje), kjer je včasih bila štala ali hlev za živino ter shramba za seno in kmetijske pridelke, ki jih je družina pridelala na svojih njivah. Okoli hiše je veliko ograjeno dvorišče ali borjač, ki je bilo včasih njivska površina, danes pa je v njem urejen tudi majhen nasad sivke. Naša današnja naloga je bila, da skupaj z gosti požanjemo sivko in iz nje naredimo lične butarice in pridelamo tudi nekaj eteričnega olja in hidrolata sivke. Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Za konec naj dodam samo še to, da smo v dveh destilacijah v našem 10l premium alembiku z vratom pridelali kar 2l hidrolata in približno 10ml eteričnega olja.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →