Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

02 julij 2011

Žetev in destilacija sivke v Pliskovici

Današnje jutro se je pričelo izredno mrzlo in človek bi mislil, da je že skoraj pod ničlo. Ko smo se ustavili še na kavi, pa smo skoraj zmrznili za mizo. Da, v Kranju je bilo 11°C, na Krasu pa tri stopinje več, vendar pa je svoje doprinesla še rahlja burja. Kljub vsemu pa je izza gora sijalo toplo sonce, ki je obljubljajo veliko, dan pa je prinesel še več.

Bili smo na poti v majhno kraško vas Pliskovica, ki naj bi nosila ime po pliski, beli pastirici. Vas ima dobrih 100 hiš in okoli 220 prebivalcev, obdajajo pa jo prostrani vinogradi, v katerih zori grozdje, iz katerega pridelujejo teran. Sredi te majhne vasi je prečudovit Mladinski hotel, ki je urejen v stari kraški domačiji, ki je tudi kulturni spomenik. Kraška domačija obsega hišo (stanovanjski del) in skedenj (gospodarsko poslopje), kjer je včasih bila štala ali hlev za živino ter shramba za seno in kmetijske pridelke, ki jih je družina pridelala na svojih njivah. Okoli hiše je veliko ograjeno dvorišče ali borjač, ki je bilo včasih njivska površina, danes pa je v njem urejen tudi majhen nasad sivke. Naša današnja naloga je bila, da skupaj z gosti požanjemo sivko in iz nje naredimo lične butarice in pridelamo tudi nekaj eteričnega olja in hidrolata sivke. Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Za konec naj dodam samo še to, da smo v dveh destilacijah v našem 10l premium alembiku z vratom pridelali kar 2l hidrolata in približno 10ml eteričnega olja.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Nadaljuj z branjem →

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →