Žetev sivke

30 april 2011

Žetev sivke

Tako, nasad je posajen in sedaj moramo počasi pričeti pridobivati nazaj ves trud in denar, ki smo ga vložili v ta nasad. V kolikor smo naredili vse prav, nas v juliju čaka bujen nasad s prečudovitimi cvetovi, ki jih neumorno obletavajo čebele in metulji.

Nasad sivke je delujoč 10 - 15 let, s primerno nego tudi dlje. Veliko je odvisno tudi od samega podnebja in zemlje, vendar pa smo to obdelali že v prejšnjih člankih.

Čas žetve

Žetej je obdobje, ki za vsakega pomeni pobiranje težko prigaranega sadu z njive in tudi tu ni nič drugače. Vsekakor je potrebno izbrati primeren čas za žetev, da so cvetovi v primerni fazi razcveta, te faze pa so izredno kratke tako, da je navadno potrebno hitro zavihati rokave. Najlažje ocenimo primeren čas glede na razvitost cvetnega klasa:

  • cvetovi v svetnem klasu še niso odprti,
  • odprt je eden ali dva cveta v cvetnem klasu,
  • odprtih je več cvetov, vendar pa še noben ni odcvetel, prisotni so tudi neodprti cvetovi,
  • odprtih je več cvetov, nekaj je že odcvetelih,
  • približno enaka količina odprtih in zaprtih cvetov, nekateri so že odcveteli,
  • ostalo je le še nekaj neodprtih cvetov, nekaj je še odprtih, vendar pa je večina cvetov že odcvetelo,
  • preostalo ni več neodprtih cvetov, večina cvetov pa je že odcvetela,
  • vsi cvetovi so odcveteli,
  • kapsule se prično odpirati in trositi semena.

Za oceno stopnje razvoja je potrebno nabrati približno 50 cvetov in vsakemu podati oceno. Stopnja razvoja nasada je povprečje the ocen.

Čas žetve je vsekakor odvisen od predelave pridelka. V kolikor želimo pridelati sveže ali posušene cvetove, moramo pričeti z žetvijo takrat, ko je v cvetnem klasu odprtih le nekaj cvetov (2. stopnja zrelosti). V kolikor to stopnjo zamudimo, bo pri sušenju veliko cvetov s stebla odpadlo. Kasneje nastopi obdobje (3. stopnja zrelosti), ko žanjemo sivko za pridelavo cvetov in popkov, ki jih bomo oluščili s stebel. V kolikor želimo pridelati kakovostno eterično olje, moramo žeti sivko takrat, ko je v 5. ali 6. stopnji zrelosti. V tem času je vsebnost olja v cvetovih največja tako, da bo pridelek najbolj obilen.

Mehanska žetev

Sedaj je vsa sivka za pridelavo eteričnega olja požeta mehansko. Pri tem se uporabljajo različni stroji. Nekateri sivko požanjejo in spnejo v snope, drugi jo porežejo in zmeljejo za direktno destilacijo. V nasadu se vse vrti okrog ekonomičnosti in učinkovitosti, vsak gojitelj sivke pa mora v kratkem času pridelati veliko, da je lahko konkurenčen. Kljub vsemu pa mora biti nasad zadosti velik, da se nakup dragega stroja tudi izplača in povrne.

Ročna žetev

Majhni gojitelji sivke se navadno odločajo za ročno žetev, saj pri manjšem nasadu nakup stroja ni smotrn, po drugi strani pa ročna žetev omogoča boljšo kvaliteto pridelka. Takšno sivko navadno pridelajo direktno za prodajo cvetov, posušenih cvetov, prehrano ipd. Za ročno žetev se uporablja srp, ki mora biti oster in dobro razkužen zaradi prenosa bolezni. Izkužen žanjevec tako za posamezno rastlino porabi od 2 do 3 minute. Požeto sivko se navadno zveže v snop širine od 3 do 4 centimetre ter položi direktno na rastlino, ki smo jo poželi. (Slika 1 in 2.) Dolžina stebla je odvisna od povpraševanja, vendar moramo vse liste potrgati s stebel.

 

Žetev za pridelavo eteričnega olja

Ko žanjemo sivko za pridelavo eteričnega olja, moramo skupaj s cvetovi nabrati zadostno dolga stebla, da lahko zadovoljivo napolnimo destilator. Najbolj primerna dolžina stebla je tam nekje od 8 do 12cm. V kolikor bi v destilator dali zgolj cvetove, bi bilo med cvetovi premalo prostora, da bi vodna para z lahkoto prehajala skozi aromatični materijal. To bi zmanjšalo pridelavo eteričnega olja.

Žetev za visoko kvaliteto cveta

Sivke nikdar ne smemo žeti, ko je še vedno vlažna. Na takšni sivki bi se lahko hitro zaredila plesen ali pa bi se cvetovi razbarvali, le-to pa lahko vodi do sprememb v vonju sivke. Žetev tudi ni priporočljiva v izredno vročem vremenu, saj takrat eterično olje pospešeno izhlapeva iz rastlin. Najbolj prikladen čas za žetev je v dopoldanskem času in vse do zgodnjega popoldneva.

Snopi sivkinih cvetov se navadno ločijo na dva kvalitetna razreda. Prvi razred je snop iz cvetov, ki smo jih poželi iz samega središča sivkinega grma, drugi, manj kvaliteten razred, pa je iz preostalih sivkinih cvetov. Prvi razred se nato navadno proda direktno za cvetove in posušene šopke, drugi razred pa se predela v posušene sivkine cvetove. Takšna oblika ločevanja cvetov je prikladna tudi zaradi same žetve. Prvi kvalitetni razred, iz katerega bomo dobili sveže in posušene šopke, se nabira v 2. stopnji zrelosti, drugi kvalitetni razred, za pridelavo v posušene sivkine cvetove pa v 3. stopnji zrelosti. To sicer pomeni dve žetvi, vendar pa je vsaka žetev opravljena veliko hitreje.

Sušenje

Sivko moramo dati v sušilnico takoj po žetvi. Krajši bo čas od žetve do sušenja, bolj kvalitetni bodo cvetovi. Sušilnica naj bo temen, brezprašen, suh in dobro prezračevan prostor. S stropa napeljemo verige in na te verige v obliki črke S obesimo snopiče s cvetovi navzdol. (Slika 3.) Med snopiči mora biti dovolj prostora, da okrog njih lahko kroži zrak. Prisilno ventilacijo je potrebno omogočiti le takrat, ko sušimo veliko materijala.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat navadnega brina

18 april 2020

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja brina. Sestavljen je iz 74-78% alkoholov in 8-9% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat muškatne kadulje

16 april 2020

Muškatna kadulja je dvoletna ali enoletna rastlina z velikimi, kosmatimi in zelenimi listi. Cvetovi so majhni, modro-vijolične ali bele barve. Hidrolat se prideluje s parno destilacijo cvetnih vršičkov in listov. Vsebuje 11-49% alkoholov in 3-76% estrov. Deluje analgetično, antiseptično in astringentno. Prav tako uravnava nivo hormonov in živčni sistem.

Nadaljuj z branjem →

Zakaj je moje karitejevo maslo grudasto, zrnasto oziroma peščeno?

05 april 2020

Se je tudi vam že zgodilo, da je vaše karitejevo oziroma shea maslo postalo zrnasto? Ali pa ste morebiti takšnega že dobili? Se je zrnavost pojavila pri vašem domačem mazilu, ki ste ga naredili s pomočjo karitejevega masla? Ne skrbite, z maslom ni popolnoma nič narobe. Mi pa smo tu za vas, da vam poskušamo na čim bolj enostaven način razložiti, kaj se dogaja z vašim maslom.

Nadaljuj z branjem →