Alembiki z dvojnim dnom - bain marie so precej podobni običajnim alembikom, s to razliko, da imajo dvojno dno in so posebej primerni za destilacijo žganja iz fermentirane drozge, ki vsebuje veliko količino sladkorja.

Sistem je zasnovan z dvojnim dnom, s tujko "bain marie", kar pomeni tudi vodna kopel. V zunanji plašč oziroma komoro kotlička se vlije voda, v notranjo komoro pa fermentirana drozga. Zunanja komora je opremljena s preprostim ventilom za uravnavanje pritiska in temperature. Sistem z dvojnim dnom deluje popolnoma preprosto, pri čemer se toplota na viru (plinski gorilec, kurišče na drva) prenese zunanjo komoro, le-ta pa, enakomerno in z vseh strani, ogreva notranjo komoro.

Sistem z dvojnim dnom preprečuje, da bi se alkoholna drozga ali njeni sladkorji zažgali v destilatorju, ter tako uničili okus žganja. Zaradi dvojnega dna, pa ne potrebujemo dodatnih mrež, ki bi jih postavljali na dno destilatorja. Med samo destilacijo moramo budno spemljati temperaturo in nivo vode v obeh komorah. Destilatorja nikoli ne smemo uporabljati brez vode in drozge v komorah. Zunano komoro moramo napolniti z vodo do 3/4 njene kapacitete in to pred vsako destilacijo.

Alembik z dvojnim dnom je opremljen tudi z izpustnim ventilom, preko katerega po končani destilaciji izpustimo izrabljen material (drozgo) iz notranje komore. Glava destilatorja ima obliko soda, na vrhu pa se nahaja odprtina za povezovalne cevi s hladilnikom. S takšno obliko glave pridobimo večje količine destilata pri vsaki destilaciji.

Hladilnik je opremljem z dvema priključkoma (poleg tistega iz katerega izteka kondenzat), ki sta namenjena lažji menjavi hladilne vode. Na spodnjega se priključi dotok hladne vode, zgornji pa je namenjen odtoku vroče vode.

Alembiki z dvojnim dnom so narejeni iz debelejših bakrenih plošč, da prenesejo višji pritisk, ki nastane v prvi komori. Plošče so narejene iz čistega bakra, ki nosi certifikat čistosti in so med seboj varjene.

Previdnostni ukrepi: Pri rokovanju z alembikom z dvojnim dnom moramo biti previdni. Takšnega alembika nikoli ne smemo pustiti brez nadzora. Pozorni moramo biti na temperaturo, ter jo stalno spremljati, da ne pride do previsokega povišanja tlaka v zunanji komori.

Ventil za uravnavanje pritiska sicer uravnava pritisk v zunanji komori, vendar če dopustimo, da voda v zunanji komori nenadzorovano vre, lahko vroči parni curki iz ventila in prekomeren pritisk povzorčijo eksplozijo alembika ter hude opekline vsem, ki so v bližini.

Alembiki z dvojnim dnom so narejeni iz debelejših bakrenih plošč, zato je najmanjša velikost kotla 30L.

Želite izvedeti več? Predlagamo, da preberete sledeče članke:

Potrebujete dodatne informacije ali pomoč pri izbiri? Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.​​