Z evolucijo časa in tehnik destilacije se je razvil parni destilator za domačo in pol-profesionalno rabo. Alembik z vratom se močno razlikuje od tradicionalnih destilatorjev v samem procesu destilacije kot tudi po rezultatih. Njegova edinstvena oblika nam daje čistejše destilate in nudi prihranek časa kadar želimo destilirati več serij v enem dnevu.

Pri običajni (vodni) destilaciji, se destilirni material in voda nahajata v samem kotličku destilatorja. Alembiki z vratom pa delujejo po sistemu parne destilacije, kjer voda predstavlja samo parni generator. Z materialom, ki ga želimo destilirati, napolnimo vrat in glavo destilatorja, tako, da material ni v direktnem stiku z vodo, ki se nahaja v kotličku.

Vrat destilatorja je opremljen z eno ali dvema bakrenima mrežama (odvisno od velikosti destilatorja), ki sta pritrjeni v notranjosti vratu. Bakrene mreže v vratu poskrbijo, da material, ki ga destiliramo, ne pride v stik z vodo, obenem pa omogočajo pretok pare skozi vrat in tako omogočijo parno destilacijo.

Vrat destilatorja je gibljiv, zato ga po končani destilaciji enostavno izpraznite in ponovno napolnite z novim materialom, že segreta vroča voda v kotličku pa vam ostane in jo po potrebi samo dolijete. Sistem vam tako prihrani čas pri menjavi materiala in samem segrevanju vode, saj le te ni potrebno menjati in jo ponovno segrevati.

Hladilnik je opremljem z dvema priključkoma (poleg tistega iz katerega izteka kondenzat), ki sta namenjena lažji menjavi hladilne vode. Na spodnjega se priključi dotok hladne vode, zgornji pa je namenjen odtoku vroče vode.

Alembiki z vratom blagovne znamke Al-Ambiq® so narejeni na podlagi več stoletij starega izročila rokodelcev. Posamezni deli destilatorja so med seboj varjeni. Izdelani so iz čistega bakra, ki nosi certifikat čistosti.

Alembiki z vratom so namenjeni predvsem parni destilaciji, s katero se izdeluje večina eteričnih olj. Z njim destiliramo vse aromatične rastline, ki v zadostni meri uspevajo v Sloveniji.

Ker pa ima gibljiv vrat, se ga lahko uporablja tudi kot destilator za vodno destilacijo, s katero se pridobivajo predvsem žgane pijače. Obenem pa lahko že narejene žgane pijače obogatimo s parno destilacijo in sicer tako, da v kotliček vlijemo že narejeno žganje, v vrat pa dodamo zelišča in vse skupaj ponovno destiliramo. Pri dodajanju zelišč pa ne smemo pretiravati.

Želite izvedeti več? Predlagamo, da preberete sledeče članke:

Potrebujete dodatne informacije ali pomoč pri izbiri? Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.​​