Alquitar omogoča uporabniku tako vodno kot tudi parno destilacijo. Odstranljiva vmesna rešetka omogoča dvig aromatičnega materijala nad vodno gladino tako, da lahko na tak način pridobivamo tudi eterična olja in hidrolate. Zaradi same oblike destilatorja je izkoristek pri parni destilaciji manjši, zato za parno destilacijo priporočamo uporabo namenskih parnih kotlov Alembik z vratom.

Alquitar je pri nas zelo priljubljen na Krasu ter v Brkinih, od koder tudi izvira njegovo ime. Prav tako pa ima dolgoletno tradicijo v nekaterih delih Šanije, Portugalske in Italije. Uporabljajo ga predvsem za destilacijo brinjevega žganja ter vinskega žganja, znanega tudi pod imenom »Grappa«. Priljubljen je predvsem zaradi daljšega destilacijskega cikla. Glava destilatorja se zaključi s polkrožno posodo, pod katero se zbira para, nad njo pa se nahaja hladna voda. Ko para pride v stik s hladno površino posode, se utekočini ter izteče skozi posebej oblikovano iztočno pipo. Vrhnji del glave je opremljen z dvema priključkoma (poleg tistega iz katerega izteka kondenzat), ki sta namenjena lažji menjavi hladilne vode. Na spodnjega se priključi dotok hladne vode, zgornji pa je namenjen odtoku vroče vode.

Želite izvedeti več? Predlagamo, da preberete sledeče članke:

Potrebujete dodatne informacije ali pomoč pri izbiri? Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.​​