Aromaterapija

Aromaterapija je oblika alternativne medicine, ki je svoje ime dobila leta 1973, ko je francoski kemik in profesor R. M. Gatefosse objavil knjigo, v kateri je predstavil terapevtsko uporabo eteričnih olj. Definiramo jo lahko kot uporabo eteričnih olj za izboljšanje zdravja in telesne ter duhovne vitalnosti. Izvaja se z inhaliranjem, nanašanjem na kožo in uporabo v prostoru. S celostnim pristopom do posameznika želi uravnovesiti vse vidike osebnosti in izboljšati zdravje.

Aromaterapija ima svoje korenine v antičnem obdobju, svoje mesto je našla tudi v Bibliji, kjer Gospod daje Mojzesu navodila za pripravo svetega mazila iz mire. Vse stare civilizacije so uporabljale aromatične materiale za odišavljenje prostorov, parfume in zdravilne pripravke. Eterična olja so bila temelj obrambe pred kužnimi boleznimi.

 

Eterična olja in ostali aromatični pripravki na dva načina učinkujejo na človeka. Skozi vohalni sistem vstopijo v limbični sistem in od tam v možgane ali skozi kožo v človeško telo. Eterična in osnovna olja lahko uporabljamo v obliki razpršilcev, za neposredne inhalacije, nanašanje na kožo in drugo. Njihove lastnosti združujemo v boju proti virusom in bakterijam, glivicam in drugim nevšečnostim na telesni ravni in tudi psihični, saj odpravljajo depresije, poživljajo, umirjajo, ponesejo v spanec ali samo sprostijo.