Destilacija — Baker

Baker je že od nekdaj pomemben dejavnik pri izboljševanju javnega zdravja. Njegove anti patogene lastnosti pomagajo varovati pred okužbami v domovih, na delovnem mestu in v bolnišnicah.

Bakrene cevi se pogosto uporabljajo pri vodovodnih inštalacijah, saj pomagajo ohranjati čistost pitne vode. Baker ima antibakterijske lastnosti, ki zavirajo razvoj vodnih mikro organizmov, kot so bakterije, virusi, alge in nalezljivi paraziti.

Površine izdelane iz bakra in medenenine, kot so na primer vratne kljuke ali površine miz in pultov, znatno zmanjšajo prenos nalezljivih mikrobov. Z uporabo bakrenih površin lahko prav tako zmanjšamo možnosti za mikrobno zastrupitev s hrano. Nedavne raziskave so pokazale, da se Escherichia coli O157, to je še posebej smrtonosni sev E.coli bakterije, na površini bakra umre po le nekaj urah, tudi v suhih pogojih. Obenem pa lahko omenjena bakterija preživi več kot mesec dni na nerjavečem jeklu oziroma inoksu, ki se uporablja tako pri pripravi hrane, kot tudi za parno destilacijo rastlin.

Bolnišnice in klinike so zmanjšale naključen prenos mikroorganizmov z uporabo bakrene antibakterijske barve na stenah in z namestitvijo bakrenih ali medeninastih kljuk in ostale opreme na vratih. Baker pa se uporablja tudi pri izdelavi antibiotikov, da le-ti ostanejo neoporečno čisti.

Zakaj bakreni destilatorji?

Destilatorji so tradicionalno izdelani iz bakra iz številnih praktičnih razlogov:

Baker se za izdelavo kotličkov uporablja že od antike. Z razvojem in uporabo novih tehnologij pa se je pojavilo nerjaveče jeklo ali inoks. Vendar pa stara Evropa nikoli ne bo zamenjala svojih bakrenih destilatorjev z inoksom, saj imajo samo bakreni destilatorji tako velik in pozitiven vpliv na končni rezultat.