Destilacija — Baker

Baker je rdečkasta kovina v izredno visoko toplotno prevodnostjo. Je najstarejša kovina v uporabi, saj med izkopavanji našli izdelke iz bakra, ki datirajo okoli leta 8700 pr. n. št. V antični Grčiji je bila kovina znana pod imenom »chalko«. V rimskih časih je postala znana kot »aes Cyprium«, saj so jo tako veliko izkopali na Cipru. Iz tega izraza je bila fraza poenostavljena v latinski »cuprum«, od koder pride tudi kemijski simbol Cu. V slovenščino je baker prevzet prek hrvaške in srbske »bakar«, ki so jo prevzeli iz turške besede »bakir«.

Baker ima antibakterijske lastnosti, tako da so že zelo zgodaj iz njega izdelovali vodovodne cevi in kuhinjske pripomočke. Alembiki se izdelujejo deloma ali v celoti iz bakra že vse od antičnih časov iz več razlogov. Baker se namreč z lahkoto oblikuje in je lahek. Je izredno dobro toplotno prevoden, prav tako pa razkraja žveplene spojine in kvasovke, ki nastanejo med samo fermentacijo. Le-te so namreč med samim postopkom destilacije nezaželjene, saj v končnem destilatu pustijo značilen in nezaželjen vonj. Preprečuje tudi nastanek strupenega etilkarbamata, ki med destilacijo nastaja iz cianidov, le-ti pa se nahajajo v koščičastem sadju. Prav tako pripomore k značilnemu okusu destilata.