Bakrene posode

Bakrene posode Unguentarium

Zakaj uporabljati bakreno kuhinjsko posodo?

 • Baker ima odlične antiseptične lastnosti, saj preprečuje možnosti infekcij kot tudi kontaminacije hrane z bakterijami. Zadnje raziskave kažejo, da Escherichia Coli O157, vrsta bakterije e.Coli, izumre na površini bakra v nekaj urah. V nerjavečih posodah pa lahko preživi tudi cel mesec.
 • Je izjemen prevodnik toplote, ki je enakomerno razdeljena po celotni posodi in je zato izredno varčna pri porabi energije. Omogoča pa tudi zelo natančno kontrolo temperature, saj se izredno hitro segreva in ohlaja, skoraj istočasno kot vir toplote.
 • Bakrena kuhinjska posoda ima idealno težo, saj ni pretežka in prav tako ni prelahka za uporabo.
 • Bakrena posoda je čista in higienična ter enostavna za čiščenje.
 • Ohranja hranilno vrednost hrane in njene organoleptične lastnosti.
 • Preprečuje, da bi sladkor kristaliziral, zaradi česar je idealna za izdelavo slaščic.

Zakaj so nekateri modeli kuhinjske posode premazani s kositrom?

  Nekatera živila so lahko kisla in tako poškodujejo baker ali pa celo reagirajo z bakrom, kar pa lahko povzroči preveliko količino bakra v prehrani, kar pa ni niti najmanj zdravo.

  Zato so nekatere posode in kuhinjski pripomočki prevlečeni s kositrom. Tako lahko kuhate kislo hrano, ste brez skrbi glede zdravja in se ne obremenjujete z obrabo in korozijo posode.

  Kositer je kovina, zelo blizu bakra in se enako hitro segreva in ohlaja kot sam baker. Iz običajnih posod, ki niso premazane s kositrom, je potrebno hrano, ko je kuhana, čim prej odstraniti. Pri bakrenih posodah, prevlečenih s kositrom, pa lahko hrano po končanem kuhanju v posodi pustite tako dolgo, kot želite.

  Želite izvedeti več? Predlagamo, da preberete sledeče članke: