Destilacija — Čiščenje in vzdrževanje

Pred prvo uporabo morate alembik oz. bakreni destilator ne glede na izvedbo očistiti. S tem odstranite nečistoče, ki nastanejo med samim procesom izdelave. Alembik zahteva dobršno mero vzdrževanja tako kot vsaka druga naprava, saj vam bo le s pravilnim vzdrževanjem koristno služila.

V kolikor uporabljate destilator le enkrat letno, ga morate pred hrambo ustrezno očistiti. Čiščenje odstrani žvepleno kislino in ostale snovi, ki se med samo destilacijo naberejo na stene destilatorja. Kotliček do polovice napolnite z vodo in ji dodajte 5% ržene moke. Pred zagonom destilatorja se prepričajte, da je cev destilatorja prehodna. Nato destilator sestavite in spoje zamašite s pomočjo tradicionalne tehnike mašenja spojev. V kolikor destilator uporabljate bolj redno, vam ni potrebno destilirati vode z rženo moko, pač pa destilator očistite samo z destilacijo vode. Podrobno si preberite tudi poglavje »Varnostni ukrepi«.

Sčasoma baker oksidira in posledično pridobi temno rdečo barvo. To je popolnoma naraven proces. V kolikor želite imeti svetleč destilator, ga morate redno loščiti z ustreznimi neabrazivnimi čistili. Notranjost kotlička lahko očistite tradicionalno z bombažno krpo, ki jo namočite v raztopino soli in limoninega soka ali z vlažno bombažno krpo, ki jo natrete s pepelom. Slednja metoda je primerna za čiščenje destilatorja zunaj in znotraj. Po takem čiščenju destilator dobro sperite z vodo.

V kolikor z destilatorjem pridobivate eterična olja, morate biti pozorni na dejstvo, da se olja oprimejo notranjosti destilatorja, kjer se prično spreminjati v lepljivo skorjo. Tak destilator morate redno čistiti in vzdrževati, saj se lahko sčasoma cev destilatorja zamaši. To se najpogosteje naredi v hladilni tuljavi. Destilator, s katerim se pridobiva eterična olja, ni najbolj primeren za pridobivanje alkohola. Baker v destilatorju se sčasoma navzame eteričnih olj.

Za čiščenje cevi destilatorja priporočamo uporabo grobe krpe ali okrogle krtače za čiščenje steklenic oziroma laboratorijske opreme. Ker so cevi večjih destilatorjev dolge, si lahko pomagamo tako, da krtačo ali krpo privežemo na močno vrvico.