Destilacija — Izdelava destilatorjev

Vsi naši Al-Ambiq® destilatorji so kovičeni ali varjeni z bakrom, medeninino in 100% kositrom ali srebrom, ki ne vsebujeta svinca. Var z medenino, kositrom in srebrom, ki ne vsebujejo svinca, se običajno uporablja za spajkanje bakrenih izdelkov namenjenih za uporabo v prehrani. Glavni elementi, ki se jih moramo izogibati so kadmij in svinec.

Destilatorji so narejeni povsem ročno iz bakrenih plošč tako, da si nista niti dva alembika med seboj podobna. Vsi kosi so prilagojeni tako, da se med seboj natančno prilegajo. Postopek izdelave se najprej prične z izrezavanjem bakra iz velikih bakrenih plošč. Nato se prične dolgotrajno oblikovanje, ki ravne plošče s previdnimi in skrbno načrtovanimi udarci spremeni v oblike, ki z veliko domišljije že nakazujejo obline kotlička alembika. Samo kotliček alembika je sestavljen kar iz treh različnih delov.

 

 

 

 

Glava alembika je narejena iz ene same bakrene plošče, ki jo mojster skrbno oblikuje ob modelu. Glava alembika je namreč izredno pomembna, saj se ravno v njej koncentrirajo hlapi. Sledi oblikovanje povezovalne cevi, ki med seboj povezuje glavo alembika s tuljavo hladilnika. 

Sledi hladilnik, ki je sestavljen iz hladilne tuljave in sodčka, v katerem bo hladna voda, ki bo cev hladilne tuljave konstantno hladila. Bakreno cev napolnijo s peskom in jo počasi krivijo v spiralo. Nato se naredi še bakren sodček.

Sledi poliranje vseh delov alembika. Šele spolirani deli so pripravljeni na sestavljanje v celoto. Obstajata dva načina spajanja delov in sicer kovičenje in varjenje.

 

Zakovičenje

Zakovica je bakren ali medeninast žebljiček, s katerim se med seboj pričvrsti dva kosa bakra. Ta tehnika sega v čase antičnega Egipta, kjer je cvetela obdelava bakra. Vsak spoj med dvema kosoma bakra je izredno občutljiv, vendar pa se je zakovičenje pokazalo kot izredno učinkovita in trpežna oblika spajanja. S podobno tehniko so včasih gradili mostove in letala, vendar pa je to tehniko sedaj izpodrinilo varjenje.

Samo kotliček je sestavljen iz treh kosov, vsi spoji med temi deli pa morajo biti neprepustni. To se doseže s pomočjo lanenega olja, ki se ga zmeša z zelišči in natančnega zakovičenja. Ravno zaradi tega je pomembno prvo čiščenje destilatorja, da se pri tem očisti prekomerna količina tega olja. V kolikor olje ostane med spoji, ga nikar ne odstranjujte, saj lahko kotliček prične puščati. O prvem čiščenju si lahko več preberete v poglavju »Čiščenje in vzdrževanje«.

 

Varjenje

Varjenje je sodobna metoda spajanja dveh bakrenih delov med seboj. To tehniko so izpopolnili pri oblikovanju železa v 19. stoletju. Pri Al-Ambiq® destilatorjih se za spajanje uporablja plamensko varjenje, pri katerem je nosilec potrebne toplote plin, ki zgoreva s kisikom. Toplota se razvije v obliki obloka, ki stali dodani in osnovni material ter ščiti staljeno kovino pred oksidacijo. Tako se dobi talilno kopel, ki se po ohlajanju strdi v zvar. Dodani materijal oz. vezno sredstvo, s katerim se zvari dva dela je sestavljeno iz medenine in kositra, ki ne vsebuje svinca. Pri veznem sredstvu je predvsem pomebno to, da ne vsebuje kadmija in svinca.

V naši ponudbi Al-Ambiq® destilatorjev imamo pretežno varjene destilatorje, na željo stranke pa dobavimo tudi kovičene destilatorje. Pri obeh vrstah je potrebno opraviti prvo čiščenje destilatorja, več pa si lahko o čiščenju preberete v poglavju »Čiščenje in vzdrževanje«.

Na koncu se mojster loti še ročnega poliranja alembika, med katerim ga tudi podrobno pregleda. Tako je transformacija preproste bakrene plošče v čudovit in funkcionalen alembik končana.