Destilacija — Osnove destilacije

S pomočjo destilatorjev lahko destiliramo tako alkoholne pijače, kot tudi armatične pripravke. V kolikor želimo destilirati doma predvsem alkoholne pripravke, je najboljša izbira klasični alembik, v kolikor pa želimo destilirati aromatične rastline, pa je za to primeren alembik s podaljšanim vratom. Z obema je potrebno ravnati previdno in se držati varnostnih ukrepov.

Destilacija spada med osnovne kemijske procese, s pomočjo katere med seboj ločujemo kemične spojine na osnovi njihove različne stopnje vrelišča ali hlapljivosti. Proces destilacije poteka tako, da se zmes v alembiku segreje do določene temperature tako, da spojina, ki jo želimo destilirati, prične izhlapevati. Hlapi potujejo proti destilirni glavi in preko hladilne tuljave, kjer se para ohladi in spremeni v tekoče stanje. Temu pojavu pravimo kondenzacija.

 

DESTILIRANJE ŽGANIH PIJAČ

Ko destiliramo žgane pijače, se odločimo za klasični alembik in zraven dokupimo bakreno mrežo ali uporabimo slamo. V kotliček namestimo bakreno mrežo ali plast slame, ki bo preprečevala sprijemanje materijala s podlago. Vanj vlijemo fermentirano sadje, ki ga želimo destilirati. Na kotliček poveznemo glavo in jo povežemo s hladilno tuljavo. Pri tem moramo biti previdni, saj spoje ne smemo preveč zatesniti, saj se baker pri višjih temperaturah razteza. V sodček hladilnika vlijemo hladno vodo in nato zatesnimo stik med kotličkom in glavo alembika s pasto iz ržene moke in vode ali silikonskim trakom. Preberite si tudi poglavje »Tradicionalna tehnika mašenja spojev«. Nato prižgemo ogenj in pričnemo z destilacijo. Podrobno si preberite tudi poglavje »Čiščenje in vzdrževanje«.

Med samo destilacijo moramo biti previdni in se držati vseh varnostnih ukrepov!

Destilacijo lahko razdelimo na tri dele: glavo, srce in rep. Ko tekočina v destilatorju doseže približno 64,7°C, prične najprej izparevati nezaželjen metanol, ki predstavlja glavo. To zavržemo, saj je metanol človeku strupen ali pa uporabimo za pripravo tinktur ali propolisa. Ko se temperatura dvigne na 78,5°C, nastopi srce, ki je zaželjen. V tem temperaturnem območju moramo držati destilator, da dobimo čim več zaželjenega etanola, ki je glavna sestavina žganih pijač. Ko etanola prične primanjkovati, začno izparevati višji alkoholi. To predstavlja rep destilacije, ki ga moramo odvreči. Višji alkoholi namreč ne pripomorejo k kvaliteti pijače. Razločevanje delov samega procesa pridobimo z izkušnjami.

 

DESTILIRANJE ETERIČNIH OLJ IN HIDROLATOV

Ko destiliramo aromatične rastline, se navadno odločimo za alembik z vratom. V kotliček vlijemo vodo in nanj poveznemo vrat, v katerega tesno natlačimo aromatično rastlinje, ki ga želimo destilirati. Na vrat namestimo glavo, ki jo povežemo s hladilno tuljavo. Pri tem moramo biti previdni, saj spoje ne smemo preveč zatesniti, saj se baker pri višjih temperaturah razteza. V sodček hladilnika vlijemo hladno vodo in nato zatesnimo stik med kotličkom in vratom ter vratom in glavo alembika s pasto iz ržene moke in vode ali silikonskim trakom. Preberite si tudi poglavje »Tradicionalna tehnika mašenja spojev«. Nato prižgemo ogenj in pričnemo z destilacijo. Podrobno si preberite tudi poglavje »Čiščenje in vzdrževanje«.

Med samo destilacijo moramo biti previdni in se držati vseh varnostnih ukrepov!

Temperaturo v glavi destilatorja moramo tu držati nad 100°C, dolžina same destilacije pa je odvisna od vrste aromatičnih rastlin. Navadno traja med pol ure do ene ure.

Parno destilacijo lahko uporabimo tudi za pridelavo likerjev z različnimi okusi in aromami.