Destilacija — Tradicionalno mašenje spojev

Destilatorji so narejeni ročno iz bakrenih plošč tako, da si nista niti dva alembika med seboj podobna. Vsi kosi so prilagojeni tako, da se med seboj natančno prilegajo, vendar pa lahko para najde še tako majhno odprtino in pride na plano. Zato se pri destilaciji uporablja tradicionalna tehnika mašenja spojev s pomočjo vode in ržene moke, vendar pa je potrebno mašiti le spoj med kotličkom in glavo destilatorja.

Ko napolnimo kotliček z vsebino, nanj nežno položimo glavo destilatorja. Pri tem ne smemo biti pregrobi, saj bi s preveliko silo preveč pričvrstili glavo, ki jo po koncu destilacije zaradi raztezanja bakra ne bi mogli sneti s kotlička. Ta spoj naj služi tudi kot nekakšen varnostni ventil v primeru zamašitve cevi destilatorja med samo destilacijo. Preberite si tudi poglavje »Varnostni ukrepi«.

Rženo moko in vodo zmešamo v takem razmerju, da dobimo gosto pasto, ki jo s prstom nanesemo na spoj. V kolikor prične med samo destilacijo na tem spoju uhajati para, enostavno spoj na mestu uhajanja ponovno namažemo s pasto. Po koncu destilacije se pasta zaradi vročine strdi tako, da sama pade stran, ko odstranimo glavo destilatorja.

V kolikor niste vešči s pasto, si lahko priskrbite silikonske trakove, ki morajo biti odporni na visoko temperaturo. S silikonskim trakom spoj enostavno obvijete in tako preprečite uhajanje pare iz destilatorja.