Destilacija — Varnostni ukrepi

Kljub temu, da je destilacija izredno preprost postopek, pa se moramo med destilacijo držati nekaj osnovnih varnostnih pravil:

1. Pri destiliranju poskrbite, da boste imeli dovolj prostora pri delu. Destilirajte na odprtem prostoru, v kolikor uporabljate kot vir toplote plin ali drva. V kolikor uporabljate kot vir toplote električni gorilnik, lahko destilirate tudi v zaprtem prostoru, vendar poskrbite, da bo prostor dobro osvetljen, čist in dobro zračen. Med destilacijo lahko v prostor uhajajo tudi alkoholni hlapi.

2. Med samim destiliranjem imate opravka z vnetljivimi snovmi, ki ne smejo priti v stik z odprtim ognjem, saj lahko pride do požara. Med samo destilacijo imejte pri roki gasilni aparat. Med samo destilacijo je tudi prepovedano kajenje.

3. Pred pričetkom destiliranja preverite stanje destilatorja. Preverite prehodnost same cevi destilatorja, saj zamašena cev lahko povzroči povečan pritisk v samem kotličku in glavi destilatorja. Povečan pritisk lahko povzroči hudo eksplozijo, ki lahko poškoduje ljudi v bližini ali povzroči požar. Podrobno si preberite tudi poglavje »Tradicionalna tehnika mašenja spojev«.

4. Pred prvo uporabo izvedite postopek čiščenja alembika in si preberite tudi poglavje »Čiščenje in vzdrževanje«.

5. Preberite poglavje »Osnove destilacije«.

6. Na stike nanesite rženo pasto, s katero preprečite uhajanje hlapov iz alembika ali silikonski trak. Preberite tudi poglavje »Tradicionalna tehnika mašenja spojev«.

7. Bakrenega kotlička ne smete preveč napolniti, saj morate zagodoviti prostor za nabiranje pare. Kotliček napolnite samo do treh četrtin. Tekočina se s segrevanjem razteza, peni ali pa, zaradi prekomernega segrevanja, prične prekomerno vreti in pljuskati v glavo alembika in tako zamaši cev. Zamašena cev lahko povzroči povečan pritisk v samem kotličku in glavi destilatorja. Povečan pritisk lahko povzroči hudo eksplozijo, ki lahko poškoduje ljudi v bližini ali povzroči požar. Podrobno si preberite tudi poglavje »Tradicionalna tehnika mašenja spojev«.

8. Nepretrgoma spremljajte temperaturo tekočine v kotličku. Tekočina nikdar ne sme nekontrolirano vreti. Ko pričnemo z destilacijo, mora biti izvor toplote na maksimalni moči vse dokler vsebina ne zavre. Nato moramo izvor toplote zmanjšati tako, da vsebina samo rahlo brbota.

9. Vedno uporabljajte zgolj tak električni vir toplote, ki ima vgrajeno prenapetostno zaščito.

10. Nepretrgoma spremljajte temperaturo vode v sodu, v katerem je hladilna tuljava in jo redno menjajte. Pretopla voda ne bo ustrezno ohlajevala hladilne tuljave in v okolje bodo uhajali alkoholni hlapi. Bodite pozorni tudi na razmerje med destilatom in količino tekočine, ki ste jo pred destilacijo vlili v sam kotliček. Nikdar ne smete pustiti, da celotna vsebina kotlička izhlapi.

11. Med samo destilacijo ne smete piti alkohola!

12. Vsebine na spletni strani http://www.unguentarium.si s področja destilacije so informativne narave in lahko vsebujejo tudi napake, ki so nastale po pomoti. Zato vam svetujemo, da si priskrbite profesionalno pomoč in znanje s področja destilacije.