Izdelava bakrenih posod in pripomočkov

Baker

Bakreni lonci

Baker je pri sobni temperature v trdnem stanju. Je čist in naraven material, z ravno pravo trdoto za kovanje in je odporen na korozijo, kar mu daje odlično trpežnost in funkcionalnost.

Zaradi atraktivnega videza in prej omenjenih značilnosti je izredno priljubljen pri obrtnikih, ki bakrene plošče spreminjajo v prečudovite dekorativne izdelke, kuhinjske posode in destilatorje.

Umetnost oblikovanja bakra in brona ni nekaj, kar bi se naučili v šoli ali na internetu. Naši obrtniki so se naučili obrti od svojih prednikov skozi dolg postopek vsakodnevnega učenja in izpopolnjevanja svoje tehnike. Takšen obrtnik potrebuje veliko ročnih spretnosti, da lahko oblikuje dekorativne izdelke z vso natančnostjo.

Na zelo kratek in laičen način si tukaj lahko preberete, kako so takšni izdelki narejeni:

Nekateri izdelki pa so narejeni iz enega samega kosa bakra, ki se oblikujejo v stroju s kalupom in varjenje ni potrebno.

Premaz iz kositra

Bakrena posoda premazana s kositrom

Nekateri kuhinjski pripomočki so z notranje strani prevlečeni s kositrom, z namenom preprečitve korozije in podaljšanja življenske dobe izdelka. To pa omogoča tudi kuhanje kisle hrane, ki običajno škodi bakru in ga uničuje.

Postopek izdelave prevleke iz kositra pa je sledeč:

Želite izvedeti več? Predlagamo, da preberete sledeče članke: