Koristi in prednosti bakrene posode

Bakrene posode Unguentarium Slovenija

Baker, trden pri sobni temperaturi, dober električni prevodnik ter zelo dobro koven je izredno pomembna in iskana kovina v industriji. Posebej je primeren za proizvodnjo izdelkov kjer je potrebna dobra električna prevodnostjo (na primer električne žice) in v proizvodnji ostalih zlitin, kot sta na primer bron in medenina.

Je pomemben element življenja na splošno, saj ga najdemo v krvi, kjer sodeluje pri vezavi železa na hemoglobin ter v naravnih, bakrenih barvah rastlin.

Poleg industrije, pa se baker uporablja tudi na drugih področjih, na primer za izdelavo kuhinjskih pripomočkov, destilatorjev in dekorativnih izdelkov. Ima pa tudi pomembne antibakterijske značilnosti in pripomore k preprečitvi prenosa bolezni s hrano ali vodo. Zelo uporaben pa je tudi pri destilaciji.

Zakaj so nekateri modeli kuhinjske posode premazani s kositrom?

Nekatera živila so lahko kisla in tako poškodujejo baker ali pa celo reagirajo z bakrom, kar pa lahko povzorči preveliko količino bakra v prehrani, kar pa ni niti najmanj zdravo.

Zato so nekatere posode in kuhinjski pripomočki prevlečeni s kositrom. Tako lahko kuhate kislo hrano, ste brez skrbi glede zdravja in se ne obremenjujete z obrabo in korozijo posode.

Kositer je kovina, zelo blizu bakra in se enako hitro segreva in ohlaja, kot sam baker. Iz običajnih posod, ki niso premazane s kositrom, je potrebno hrano, ko je kuhana, čim prej odstraniti. Pri bakrenih posodah, prevlečenih s kositrom, pa lahko hrano, po končanem kuhanju, v posodi pustite tako dolgo, kot želite.

Več o kositrnem premazu pa si lahko preberete s klikom TUKAJ.