Leseni sodovi francoskega hrasta

Veliko razlogov je, zakaj vinarji uporabljajo francoski hrast. Je najbolj vsestranski od vseh vrst hrasta in vinarjem omogoča staranje pestrega izbora vin z zadržanimi lesenimi/dimnimi podtoni, ki jih ta les predaja vinu. Vino staramo v lesenih sodih, da okrepimo okus, aromo in kompleksnost vina preko prenašanja substanc iz lesa v vino in obenem omogočimo zraku (kisiku), da pride v kontakt z vinom. Francoski hrast v vino prepušča več taninov, fenolov in trdnih snovi. Te snovi vinu dajejo telo in trpkost.

Za razliko od drugih vrst hrasta, se francoski hrast lahko uporablja za staranje rdečih in belih vin. Les, ki se uporablja za to vrsto sodov se suši na zraku približno dve leti preden se iz njega naredi sod. Francoski hrast je najbolj cenjen les za uporabo v vinarstvu. Znan je po svojem subtilnem okusu in cvetici.

Francoski hrast je primeren za bolj prefinjeno in občutljivo vino in je idealen sod za bolj izkušenega vinarja, ki ve, kaj želi. Kot že večkrat poudarjeno, pa je od vinarja odvisno, kateri les, kdaj in kako ga bo uporabil.

Prosimo, da upoštevate, da sodi nimajo garancije. Sodi so narejeni iz lesa, ki je naraven izdelek in zato ni mogoče jamčiti morebitnega uhajanja ali druge napake. V kolikor vseeno pride do težave, se bomo potrudili, da jo rešimo v obojestransko korist.