Pogosto zastavljena vprašanja (FAQs)

Kaj je eterično olje?

Eterična olja so visoko koncentrirane, aromatične, hlapljive in nevodotopne snovi, ki jih pridobivamo s parno ali vodno destilacijo listov, cvetov, stebel ali korenin rastlin. Za več informacij obiščite portal Aromaterapija Si.

Zakaj se uporabljajo eterična olja?

Eterična olja imajo veliko terapevtskih lastnosti. Glede na zdravilne lastnosti rastline, tudi eterična olja lahko delujejo antiinflamatorno, antipiretično, laksativno, diuretsko, sproščujoče, analgetično ali poživljajoče. Uporabljamo jih lahko tudi v industrijske namene, za izdelavo parfumov, kozmetičnih izdelkov, mil, prehranskih proizvodov, zobnih past in zdravilnih proizvodov.

Kaj je osnovno ali nosilno olje?

Osnovno ali nosilno olje je rastlinsko olje, v katerem razredčimo eterično olje. Takšno mešanico nato lahko uporabljamo za masažo ali nego kože. Za več informacij obiščite portal Aromaterapija Si.

Zakaj moramo eterična olja pred uporabo razredčiti?

Zaradi naše varnosti! V kolikor eterična olja ne razredčimo, lahko ta povzročijo različne alergije in opekline. Njihovo delovanje ni nič močnejše v nerazredčenem stanju.

Kaj je aromaterapija?

Aromaterapija je veda, ki uporablja volatilne snovi z zdravilnimi lastnostmi, pridobljene iz aromatičnih rastlin, za stimuliranje telesa in uma z namenom povrnitve naravnega ravnovesja. Za več informacij obiščite portal Aromaterapija Si.

Kaj so to hidrolati?

Hidrolati so stranski produkt parne destilacije rastlinskega materijala. Vsebujejo vodotopne aromatične molekule in imajo podobne zdravilne lastnosti eteričnemu olju. Lahko jih uporabljamo nerazredčene, tudi pri otrocih.

Kateri je najboljši način za pridobivanje eteričnih olj in hidrolatov?

Destilacija je najboljši način za pridobivanje najbolj čiste oblike eteričnih olj in hidrolatov. Med procesom destilacije rastlinski materijal segrejemo s pomočjo vodne pare, ki sprosti eterična olja. Eterična olja lahko pridobivamo tudi s hladnim stiskanjem, izlužninami in topili. Za več informacij obiščite portal Aromaterapija Si.

Ali imajo eterična olja in hidrolati omejeno življenjsko dobo?

Eterična olja moramo skrbno hraniti na temnem in hladnem mestu, saj bodo le tako ohranila zdravilne lastnosti. V idealnih pogojih imajo eterična olja življenjsko dobo do dveh let, hidrolati pa navadno 6 mesecev, redkeje eno leto.

Kakšno opremo potrebujem za pridobivanje eteričnega olja?

Za pridobivanje eteričnega olja je najbolj uporaben alembik z gibljivim vratom in za tiste, ki zahtevate od svojega destilatorja nekaj več, premium alembik z gibljivim vratom. Ta alembik omogoča hitrejšo menjavo rastlinskega materijala in krajše čase destilacije, saj vodo v kotliček samo dolijemo.

Kaj je alembik?

Alembik je destilator arabskega porekla, ki se lahko uporablja za pridobivanje različnih vrst alkoholnih pijak in eteričnih olj. Sestavljen je iz treh delov: kotlička, glave in hladilnika. Drugi modeli lahko imajo podaljšan vrat ipd.

Kaj je alquitar?

Alquitar ali brkinski kotel je destilator, ki je sestavljen le iz dveh delov, kotlička in glave. Glava destilatorja ima na vrhu posodo za hladno vodo, ki paro hladi tako, da steče po notranji steni glave v poseben žleb. Tak destilator, v primerjavi z alembikom, zavzame veliko manj prostora. Z njim lahko pridobivamo alkoholne pijače in različna eterična olja.

Ali so destilatorji narejeni iz 100% bakra?

Z izjemo spojev, so destilatorji ročno narejeni iz 100% bakra visoke kakovosti in medeninastih navojev.

Ali imajo destilatorji garancijo?

Vsak nov destilator, ki ga kupite pri podjetju Ungg d.o.o. ima dve leti garancije. Za profesionalne sisteme je garancija od deset do dvajset let. Garancija ne krije poškodb, ki nastanejo zaradi napačne uporabe ali prirejanja destilatorja.

Ali je destilacija nevarna?

Vsi destilatorji so narejeni v skladu z vsemi varnostnimi ukrepi. Vendar pa umetnost destilacije lahko vsebuje nekaj nevarnosti, ki pa jih lahko minimiziramo tako, da se držimo osnov destilacije ter upoštevamo navodila za uporabo destilatorjev. Predlagamo, da si za začetek preberete članek »Osnove destilacije« ter Varnostni ukrepi«.»

Je destilacija legalna?

V nekaterih državah ja, ne vekaterih ne. V Sloveniji velja, da je potrebno destilatorje, ki so namenjeni destilaciji alkohola in imajo volumen večji od 42 litrov, prijaviti pristojni službi. Omenjena omejitev pa ne velja za destilatorje, ki so namenjeni izdelavi eteričnih olj.

Kakšen materijal lahko destiliram?

Za destilacijo alkoholnih pijač lahko uporabimo fermentirane sadeže različnih rastlin, za pridobivanje eteričnih olj in hidrolatov pa različne dele aromatičnih rastlin. Za več informacij obiščite portal Aromaterapija Si.

Kako lahko ugotovim vsebnost alkohola v destilatu?

V ta namen uporabimo alkoholmeter in priloženo razpredelnico. Višja kot je vsebnost alkohola, manjša je gostota tekočine tako, da alkoholmeter potone globlje.

Ali lahko redčimo alkoholni destilat?

Vsekakor. Večina destiliranih žganih pijač ima previsok odstotek alkohola, zato se pred polnjenjem redčijo z destilirano vodo. V kolikor pa bi žgano pijačo radi starali (naprimer v lesenem sodu), pa se le-ta redči šele po končanem staranju.

Kolikšna je kapaciteta vratu pri alembiku z vratom?

Vrat je navadno 60% do 70% kapacitete kotlička v volumskih litrih.

Koliko vode nalijem v kotliček pred destilacijo?

Kotliček napolnimo do ⅔.

Ali lahko uporabljam isti destilator za destilacijo alkoholnih pijač in eteričnih olj?

Uporabljate lahko isti destilator, vendar pa to ni priporočljivo. Eterična olja pustijo za seboj izredno močan okus, ki ga ne odstranimo niti s temeljitim čiščenjem. Zato svetujemo uporabo dveh destilatorjev.

Kakšen rezultat bom dosegel z destilacijo?

Rezultati destilacije so lahko zelo različni, odvisno od tega, kaj destilirate, kakšno metodo uporabljate, kakšna le letina in podobno. V splošnem pa lahko pri destilaciji eteričnih olj pridobite med 8% - 22% volumna kotlička eteričnega olja, pri destilaciji alkoholnih pijač pa med 38% - 42% volumna kotlička alkohola.

Ali je mogoče ločeno naročiti dele destilatorja, naprimer samo vrat ali glavo?

Vsi destilatorji so narejeni ročno, zato si niti dva nista enaka. Vsak del je narejen proporcionalno preostalim delom. Zaradi tega razloga ni mogoče naročiti ločenih delov, saj se ne bi prilagajali eden drugemu. Izjema so le nekateri deli, kot naprimer termometer ali morebiti povezovalna cev.

Kako vzdržujem hladilno vodo v hladilniku na primerni temperaturi, brez da bi se prelivala čez rob?

Voda v hladilniku ne rabi biti mrzla. Dovolj je že, da ima temperaturo med 18 in 22 stopinjami. Menjavo vode enostavno upravljate s pomočjo dodatnih odprtin na hladilniku, na katere priklopite cev za dotok mrzle vode ter cev za odtok tople vode. Nobene potrebe ni, da bi voda konstantno krožila.