Sodovi

Sodarstvo

Sodarstvo

Leseni sodovi niso uporabni samo kot vsebniki za hranjenje temveč prispevajo tudi čudovite, večplastne arome in okuse vinu in žganim pijačam. Še dandanes so zelo pomembni za staranje najboljših svetovnih vin in viskijev. Sodarstvo oziroma izdelovanje sodov je ena izmed mnogih pozabljenih obrti in za mnoge ljudi danes uganka. Ne dolgo nazaj je bilo zelo populano, in ponekod še vedno je, prikazovanje slik sodov v nostalgičnih oglasih za vino ali viski ali razstavljanje sodov v vrtnih centrih, razrezanih na pol, in uporabljenih kot posode za zasaditev okrasnih rastlin. Danes so redki ljudje, ki se spoznajo na izdelavo sodov. Zato je pomembno poznavanje njihove osnovne zasnove in uporabe. Mi vam ponujamo le najboljše izdelke iz hrasta in ostalih vrst lesa, za staranje vrhunskih vin in vrhunskih žganih pijač, ki so jih izdelali prav tako vrhunski in h kvaliteti zavezani sodarji.

Material za izdelavo sodov prihaja iz vseh koncev sveta. Francoski hrast prihaja iz regije Allier v Franciji, beli ameriški hrast iz obnovljivih gozdov v Missouri-ju v ZDA in vzhodno evropski hrast iz Madžarske. Na voljo pa imamo tudi hrast iz Slovenije. Ne glede na izvor hrastovega lesa je le-ta skrbno izbran in staran oziroma sušen na prostem minimalno 24 do 36 mesecev, preden iz njega nastane sod. 

Obžiganje

Naši sodarji si prizadevajo biti v koraku s sodobnim razvojem vinske industrije, da lahko zagotovijo potrebam trga. Zato uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo obžiganja za zagotavljanje konstantnih profilov okusa in aroma. Čas obžiganja in krivulja temperature, ki reflektira postopno zvišanje temperature, se skrbno spremlja s pomočjo računalnikov in infrardečih senzorjev temperature, ki so strateško nameščeni ob žaru. Metoda omogoča daljše obžiganje in bolj prodorno toploto brez takoimenovanih »žuljev«.

Poznamo štiri stopnje obžiganja:

  • lahko (L - light),
  • srednje (M - medium) in
  • močno (H - heavy).

Nekateri proizvajalci pa poznajo tudi srednjo plus stopnjo (M+ - medium plus toast).

Izbira stopnje obžiganja je odvisna predvsem od želja in potreb žganjarja, od njegovega cilja v povezavi s končnim izdelkom. Cilj staranja žganih pijač je namreč pridobiti največjo možno količino arom obžiganja, vanilije, karamele itd., ki destilatu dajejo intenzivnost in izboljšajo kakovost.

Izbira obžiganja pri vinih pa je precej bolj zapletena. Močno obžiganje hrasta ni vedno primerno, saj morajo biti arome bolj gladke. V nasprotnem primeru lahko arome obžganega hrasta premagajo edinstvene arome vina. V splošnem se za bela vina uporablja lahko obžiganje (L - light), da obžgani hrast ne bi prevladoval nad vinom. Rdeča vina pa lahko podpirajo močnejše arome povezane z srednjim in močnim obžiganjem, saj je njihov naravni okus in profil arome bolj izrazit. Hrast daje vinu tudi tanine, ki vinu dajejo strukturo in večjo kompleksnost arom. Visoki tanini so značilni za francoski hrast. Tanini pomagajo stabilizirati vino in rdečo barvo vin. Srednje obžiganje je pogosta izbira za številne sorte rdečega vina.

Alternative hrastu

Destilarji in vinarji, ki se ne želijo ukvarjati s staranjem vin v lesenih sodih, ali si le-teh ne morejo privoščiti, imajo sedaj možnost uporabe hrastovih sekancev, imenovanih tudi čips ali trske. Hrastovi sekanci se običajno dodajajo med zorenjem, vendar se lahko uporabljajo v fazi fermentacije, tako, da se hrastove arome prelijejo v destilat.

Obnovljeni sodovi

Postopek obnavljanja sodov zagotavlja, da v sodu ni ostankov vina, prvotno obžiganje pa se popolnoma odstrani z računalniško vodenim postopkom, ki zagotavlja strog nadzor kakovosti. Obnovljeni sodi so testirani z vodo in tlakom, da se zagotovi njihova nepropustnost. Postopek obnavljanja se nadaljuje z žveplenimi premazi, ki pomagajo nadzirati rast mikroorganizmov, plesni ali gliv.

Leseni sodovi in ostali izdelki po naročilu oziroma vaših željah in potrebah

V naši spletni trgovini Unguentarium® imamo na voljo izdelke, ki so najbolj prodajani oziroma po katerih je največ povpraševanja. Trenutno imajo vsi sodovi v spletni trgovini srednje obžiganje. Ker pa je vrst sodov in njihove obdelave veliko, imamo na voljo možnost izbire sodov po naročilu oziroma vaših potrebah. Tako imamo na voljo tudi sodove slovenske akacije in portugalskega kostanja, po želji oziroma naročilu pa tudi iz slovenskega kostanja, jesena, češnje, bukve ali murve.

Po naročilu so na voljo tudi »ganterji« oziroma podstavki za sode, razni čebri in kadi za rože, kislo zelje ali kis, omogočamo pa tudi popravilo in obnovo sodov.

Vaše želje in potrebe nam lahko posredujete preko kontaktnega obrazca. Pri izražanju vaših želja pa vas prosimo, da ste natančni in nam posredujete čim več informacij v zvezi z izdelkom, ki ga želite naročiti.